Editorns funktioner

Editorn

Editors funktioner:

Rad 1

Rad 2

Rad 3

 

Rad 1

Rad 1

Fet stil Kursiv stil Understruken stil Genomstruken stil

Vänsterställd Centrerad Högerställd Justerad

Stilar Format 

Stilar och Format används för att formatera texten. Under Format bestämmer man om texten är brödtext, Stycke, huvudrubrik, Rubrik 1, eller underrubriker, Rubrik 2, Rubrik 3 osv.

  • Punktlista
  1. Numrerad lista

Indrag/dra tillbaka

Blockcitat

Blockcitat knappen används för att lyfta fram en text på ett mera synligt sätt. Denna teknik används mycket i tryckt media (ex. tidningar). Man markerar önskad text som man vill lyfta fram med hjälp av ett citat och trycker sedan på citat-knappen.

 

Horisontell skiljelinje

Knappen Horisontell sklijelinje placerar in en horisontell linje i texten. Detta används för att särskilja information på ett effektivt sätt.


 

 

Specialtecken 

Man kan även infoga Specialtecken i texten genom att klicka på Omega symbolen (Ω). Denna funktion kan vara väl tillhands ifall man vill använda sig av utländska tecken eller speciella symboler (ex. François Mitterrand, München).

image 164

 

Det är även möjligt att använda sig av snabbkomandon för t.ex. Fet stil, Ctrl+B, Kursiv stil, Ctrl+I osv.

 

Rad 2

Rad 2

Ångra/Gör om
Klipp ut
Kopiera
Klistra in
Klistra in som text
Klistra in från Word

Istället för att använda knapparna för klipp ut, kopiera och klistra in kan man använda Ctrl+X (klipp ut), Ctrl+C (kopiera) och Ctrl+V (klistra in). Klistra in som text och Klistra in från Word är två viktiga funktioner. Om man kopierar text från t.ex. word eller en annan webbsida är det viktigt att man använder sig av dessa funktioner. När man markerat och kopierat (Ctrl+C) texten från t.ex. Word väljer man Klistra in som text i editorn. Nu ändras det editerbara fältet till inklistringsläge vilket innebär att formateringar som finns i texten avlägsnas. Detta görs för att undvika att texten på hemsidan börjar bete sig underligt.

Markera allt

Visa/dölj visuella hjälpmedel

Visa/dölj visuella hjälpmedel kan användas för att dölja t.ex. hjälplinjer när man skapar en tabell för att se hur tabellen kommer att se ut på hemsidan.

Infoga media

Infoga media ger möjlighet till att lägga till t.ex. bilder och videor. Genom att lägga markören där man vill ha t.ex. en bild och sen välja Infoga media får man upp följande fönster.

image 42

Infoga media är indelat i tre delar – Från din dator, Från webben och Från CMSet. Vill man ladda upp en bild (eller flera bilder samtidigt) från datorn väljer man Från din dator och endera klickar på Välj fil att ladda upp eller dra en fil från filhanteraren till området Dra filer hit. OBS! Denna funktion fungerar inte i Internet Explorer.
När en fil är uppladdad syns den som en blå balk under Detaljer & dimensioner.

Till höger i balken finns Ändra och Ta bort. Genom att klicka på Ändra kan man redigera bildens tilläggsinformation och dimension.

Man kan också lägga till en Alternativ text som visas för skärmläsare ifall bilden inte kan visas, en Titel text (tooltip) samt en Rubriktext. Dessutom kan man välja hur bilden ska placeras i förhållande till texten, Till vänster med text runt omkring, Till vänster för sig själv, Till höger med text runt omkring eller Centrerad för sig själv. Till sist finns dimensionen för bilden. Här kan man ändra bildens storlek (pixlar).

När man gjort önskade ändringar väljer man Uppdatera och bilden sätts in där markören varit placerad på sidan.

Från webben används när man t.ex. vill infoga en video från t.ex. YouTube.

Man söker upp videon man önskar infoga på YouTube och kopierar adressen (www.youtube.com/....) till videon och klistrar in adressen i fältet Lägg till URL.
Klicka sedan på plus-tecknet under fältet. Nu visas en blå balk under Detaljer & dimensioner. Väljer man Ändra på den blåa balken har man möjlighet att lägga till en Rubriktext (bildtext), bestämma var i förhållande till texten videon ska placeras och hur stor man vill videon ska vara. När man gjort önskade justeringar väljer man Uppdatera och videon placeras där markören finns.


Infoga bild Från CMSet ger tillgång till tidigare uppladdade bilder på intranätet.

Välj önskad fil och gör önskade ändringar under Detaljer & dimensioner. Klicka på knappen Uppdatera.
Observera att varje sida på intranätet har en egen mapp som följer sidstrukturen. Bilderna som infogas till en sida kopieras automatiskt till denna mapp.

Skapa/ta bort länk

För att infoga en länk från text eller bild använder man sig av Infoga länk. Börja med att markera texten/bilden som ska länkas vidare. Välj sen ikonen för Infoga länk . Följande fönster öppnas.

image 43

Här har man möjlighet att välja om man vill länka till en Sida på sajten, En annan sajt, Ankare på den här sidan, E-postadress eller om man vill Ladda ner en fil. Fälten under punkt 2 Detaljer varierar beroende på vilket alternativ man väljer.
Sida på sajten Börja med att välja på vilket Språk sidan finns som man vill länka till, t.ex. Svenska. Klicka sen i fältet för Sida. Här får man upp sidträdet för den svenska sidan och har möjlighet att välja vilken sida man vill länka till. I det sista fältet har man möjlighet att välja ett Ankare på den valda sidan (ankaret bör infogas först på sidan). Avsluta genom att välja Infoga länk.
Har sidan undersajter, börja med att välja undersajt.
En annan sajt När man valt En annan sajt öppnas ett fält för URL-adressen. Fyll i adressen för önskad sida. Under fältet finns möjligheten att kryssa i Öppna i ett nytt fönster? vilket rekommenderas för länkningar till utomstående sidor. Infoga länken genom att välja Infoga länk.
Ankare på den här sidan För att ha möjlighet att använda den här funktionen krävs det att man skapat ankare på sidan. Har man skapat ankare kan man välja bland dessa i dropdown menyn som dyker upp under Detaljer. Infoga länk.
E-postadress Vill man skapa en länk till en e-postadress fyller man i den aktuella e-postadressen i fältet för E-postadress. Infoga länk.
Ladda ner en fil Vill man ge besökarna möjlighet att ladda ner t.ex. en pdf eller ett word-dokument kan man använda sig av Ladda ner en fil. Om filen redan är uppladdad till uppdateringsverktyget får man under Detaljer tillgång till filarkivet (Filer) och kan välja vilken fil som ska länkas. Vill man ladda upp en fil från datorn kan man endera dra filen till fältet för uppladdning eller välja från datorn och välja fil i utforskaren.
Infoga länken med Infoga länk –knappen.


Infoga/redigera bokmärke

För att infoga ett bokmärke placerar man markören på önskad plats och väljer ikonen för Infoga bokmärke. En liten ruta öppnas och där skriver man in ett namn för bokmärket. Namnet används när man ska skapa en länk till bokmärket. När man fyllt i fältet väljer man Infoga och en liten symbol visas där man skapat bokmärket. OBS! Symbolen syns endast i editorn.

Redigera HTML

Redigera HTML öppnar ett fönster med HTML Källkodsläge.

Slå av/på fullskärmsläge

Slå av/på fullskärmsläge är användbart när man jobbar med sidor med mycket innehåll.

 

Rad 3

Rad 3

Den sista raden i editorn är tillägnad tabeller.

Infoga/redigera tabell
Tabellrad-inställning
Tabellcell-inställning
Infoga ny rad före / Infoga ny rad efter / Radera rad
Infoga kolumn före / Infoga kolumn efter / Radera kolumn
Separera sammanfogade celler / Sammanfoga celler

OBS! Tabeller bör inte användas om sidan är responsiv.

Tabellerna kan med fördel användas för att skapa ordning på en sida. När du vill lägga till en tabell på en sida välj Infoga/redigera tabell. Som följande kommer nästa ruta att dyka upp på skärmen.

image 44

Du fyller i antalet kolumner och rader du vill ha i din tabell. I det här skedet kan du även bestämma bredden och höjden för tabellen men det kan man även justera senare.

Välj Infoga.

Du har nu skapat en tabell i editorfältet. Du har dessutom fått tillgång till några fler verktyg till höger om Infoga/redigera tabell.
Med den andra ikonen från vänster, Tabellradinställningar, bestämmer du inställningarna för en hel rad i tabellen. Till exempel textens placering i cellen.
Följande ikon, Tabellcellinställningar, har i stort sett samma funktioner som Tabellradinställningar men här bestämmer du endast den enskilda cellens inställningar.
Med de följande sex ikonerna kan du radera/lägga till kolumner och rader. Sätt markören i cellen du vill använda och raden/kolumnen infogas före/efter eller den aktuella kolumnen/raden raderas. 

Med de sista två ikonerna kan du sammanfoga och dela sammanfogade kolumner och rader.
Sätt markören i den aktuella cellen och Sammanfoga celler. En ruta kommer upp. Fyll i hur många kolumner och rader du vill sammafoga med varandra och tryck på Uppdatera. Cellerna är nu sammanfogade.
När du vill dela på celler som är sammanfogade använd ikonen för Separera sammansatta celler.