Editorin toiminnot

editor1
Editorin toiminnot

Rivi 1

Rivi 2

Rivi 3

 

Rivi 1

editor2

Ensimmäisen työkalurivin toiminnot ovat hyvin samanlaiset kuin tavallisessa tekstinkäsittelyohjelmassa. Esittelemme alla toiminnot, jotka poikkeavat hieman muista ohjelmista.

Teksti muotoillaan Tyylit- ja Muotoilu-ruutujen avulla. Kohdassa Muotoilu valitaan, onko teksti leipätekstiä eli Kappale, pääotsikko eli Otsikko 1, vai alaotsikko eli Otsikko 2, Otsikko 3 jne.

Pitkä lainaus -painikkeen avulla tekstiä voidaan korostaa näkyvämmin. Tätä tekniikkaa käytetään hyvin paljon painetussa mediassa (esimerkiksi lehdissä). Tällöin valitaan teksti, jota halutaan korostaa lainauksella ja painetaan sen jälkeen lainaus-painiketta.

Painikkeella Lisää vaakasuora viivain tekstiin lisätään vaakasuora viiva, joka erottaa tekstin eri osat selkeästi toisistaan.

Tekstiin voidaan lisätä myös Erikoismerkkejä klikkaamalla Omega-symbolia (Ω). Toiminto on kätevä kirjoitettaessa vieraita merkkejä tai symboleita sisältäviä nimiä (esim. François Mitterrand, München).

Tekstiä voidaan muotoilla myös pikanäppäimillä, Lihavoitu on esimerkiksi Ctrl+B, Kursivoitu Ctrl+I jne.

Rivi 2

editor rivi2

Toisella rivillä on myös monta tuttua kuvaketta kuten peru, tee uudelleen, leikkaa, kopioi ja liitä. Leikkaamiseen, kopiointiin ja liittämiseen voidaan käyttää myös pikanäppäimiä: Ctrl+X (leikkaa), Ctrl+C (kopioi) ja Ctrl+V (liitä). Lisää pelkkänä tekstinä ja Lisää Wordistä ovat toimintoja, joita on hyvä käyttää, kun tekstiä kopioidaan esimerkiksi Word-asiakirjasta tai toisesta verkkosivustosta. Kun olet valinnut tekstin ja kopioinut sen (Ctrl+C) esimerkiksi Word-asiakirjasta, valitse editorista Liitä pelkkänä tekstinä. Editoitava kenttä muuttuu nyt liitä-tilaksi, jolloin tekstin sisältämät muotoilut häviävät. Näin varmistetaan verkkosivun tekstin moitteeton toiminta.

Suuntaviivat/näkymättömät elementit -toimintoa voidaan käyttää esimerkiksi taulukon apuviivojen piilottamiseen, kun taulukko halutaan nähdä sellaisena, kun se näkyy verkkosivulla.

Lisää media

Tekstissä tai kuvassa oleva linkki lisätään sivulle Lisää linkki -toiminnolla. Valitse ensin teksti tai kuva, jonka haluat linkittää edelleen. Valitse sen jälkeen toiminto Lisää linkki .

image 88

 

Näyttöön ilmestyy ikkuna, jossa voit valita linkittämiseen jonkun seuraavista: Sivu sivustolla, Toinen verkkosivusto, Ankkuroi tähän sivuun, Sähköpostiosoite tai Lataa tiedosto. Kohdassa 2 Tiedot näkyvät kentät vaihtelevat valitun vaihtoehdon mukaan.

Sivu sivustolla

Valitse ensin linkitettävän sivun Kieli, esimerkiksi Suomeksi. Klikkaa sen jälkeen kenttää Sivu. Esiin tulee suomenkielisen sivun sivupuu. Voit valita siitä sivun, jolle haluat linkittää valitsemasi tekstin tai kuvan. Viimeisessä kentässä voit lisätä valitulle sivulle Ankkurin (se pitää lisätä sivun alkuun). Päätä toiminto napsauttamalla Lisää linkki.

Jos sivulla on alasivuja, valitse ensin alasivu.

Toiselle verkkosivustolle Tämän vaihtoehdon alla kohtaan 2 Tiedot avautuu kenttä URL-osoitteelle. Kirjoita kenttään haluamasi sivun osoite. Kentän alla voit tehdä valintamerkin ruutuun Avataanko linkki uudessa ikkunassa?. Tätä suositellaan, kun sivusto linkitetään ulkoisille sivuille. Lisää linkki klikkaamalla Lisää linkki.

Ankkuroi tähän sivuun

Tätä toimintoa voi käyttää sivuilla, joilla on luotu ankkuri. Luodut ankkurit näkyvät pudotusvalikossa kohdassa 2 Tiedot. Lisää linkki.

Sähköpostiosoite

Jos haluat luoda linkin sähköpostiosoitteeseen, kirjoita osoite sille varattuun kenttään kohdassa 2 Tiedot. Lisää linkki.

Lataa tiedosto

Tämän vaihtoehdon avulla voit antaa kävijöille mahdollisuuden ladata esimerkiksi pdf- tai Word-tiedoston. Jos tiedosto on jo ladattu päivitystyökaluun, kohdassa Tiedot tulee näkyviin tiedostoarkisto (Tiedostot), josta voi valita linkitettävän tiedoston. Jos haluat ladata tiedoston tietokoneelta, voit joko vetää tiedoston latausta varten varattuun kenttään tai valita sen tietokoneesta selaamalla.

Lisää linkki napsauttamalla Lisää linkki -painiketta.

Muokkaa HTML-koodia -painike avaa ikkunan, jossa HTML-koodia voi muokata.

Kokoruututila on kätevä, kun työstetään runsassisältöisiä sivuja

Rivi 3

Rad 3

Editorin viimeinen rivi on varattu taulukoille.

HUOM! Taulukkoja ei pidä käyttää, jos sivu on responsiivinen.

Taulukoiden avulla on helppo jäsennellä sivun sisältöä. Kun haluat lisätä sivulle taulukon, valitse Lisää uusi taulukko

Kirjoita ruutuihin taulukkoon haluamasi sarakkeiden ja rivien määrä. Voit valita tässä myös taulukon leveyden ja korkeuden, mutta kokoa voi muuttaa myös myöhemmin. Valitse Päivitä. Olet nyt luonut taulukon editointitilaan. Lisäksi olet saanut käyttöösi uusia työkaluja, jotka näkyvät Lisää uusi taulukko -kuvakkeen oikealla puolella.

Toinen kuvake vasemmalta, Taulukon rivin asetukset, määrittää taulukon kokonaisen rivin asetukset. Siinä valitaan esimerkiksi tekstin tasaus solussa.

Seuraava kuvake on Taulukon solun asetukset, ja sen toiminnot ovat jotakuinkin samat kuin Taulukon rivin asetuksissa, mutta tässä valitaan vain yksittäisen solun asetukset.

Seuraavilla kuudella kuvakkeella voi poistaa/lisätä sarakkeita ja rivejä. Aseta kohdistin haluamasi solun kohdalle, jolloin rivi/sarake lisätään solua ennen tai sen jälkeen, tai kyseinen sarake/rivi poistetaan. Voit käyttää poistamiseen myös rastin sisältämää ympyrää ja lisäämiseen ympyrän sivuilla olevia nuolia .Nämä näkyvät kohdistimen ollessa solussa.

Kahdella viimeisellä kuvakkeella voi yhdistää ja jakaa yhdistettyjä sarakkeita ja rivejä.

Aseta kohdistin haluamaasi soluun ja Yhdistä taulukon solut. Täytä näyttöön avautuvaan ikkunaan yhdistettävien sarakkeiden ja rivien määrä ja paina Päivitä. Solut on nyt yhdistetty.

Kun haluat erottaa yhdistetyt solut toisistaan, paina kuvaketta Jaa yhdistetyt taulukon solut.